An **8-hour shift calculator** is a tool that helps you determine the **start** and **end times** of an **eight hour work shift**, as well as the **total hours worked** and the **break time**.

## 8-Hour Shift Conversion Chart

Shift Start Time | Shift End Time | Total Hours Worked | Break Time |
---|---|---|---|

8:00 AM | 5:00 PM | 8 hours | 1 hour |

9:00 AM | 6:00 PM | 8 hours | 1 hour |

10:00 AM | 7:00 PM | 8 hours | 1 hour |

11:00 AM | 8:00 PM | 8 hours | 1 hour |

12:00 PM | 9:00 PM | 8 hours | 1 hour |

1:00 PM | 10:00 PM | 8 hours | 1 hour |

2:00 PM | 11:00 PM | 8 hours | 1 hour |

3:00 PM | 12:00 AM | 8 hours | 1 hour |

4:00 PM | 1:00 AM | 8 hours | 1 hour |

5:00 PM | 2:00 AM | 8 hours | 1 hour |

6:00 PM | 3:00 AM | 8 hours | 1 hour |

7:00 PM | 4:00 AM | 8 hours | 1 hour |

## 8-Hour Shift Calculation Formula

The formula to calculate the **start** and **end times** for an **8-hour shift** is:

**Shift End Time = Shift Start Time + 8 hours + Break Time**

If your shift start time is **9:00 AM** and the break time is **1 hour**, the shift end time would be calculated as follows:

Shift Start Time: 9:00 AMAdd 8 hours: 9:00 AM + 8 hours = 5:00 PMAdd Break Time (1 hour): 5:00 PM + 1 hour = 6:00 PM

Therefore, the **shift end time** for a shift starting at **9:00 AM** with a **1-hour break** would be **6:00 PM**.

## How Many 8-Hour Shifts is 40 Hours?

To calculate how many **8-hour shifts** are in **40 hours**, you can use the following formula:

**Number of 8-hour Shifts = Total Hours / 8 hours**

When you need to work a total of **40 hours**, the number of **8-hour shifts** would be:

Total Hours: 40 hours8-hour Shifts: 40 hours / 8 hours per shift = 5 shifts

**40 hours** is equivalent to **5 eight-hour shifts**.

## How Much Do You Actually Work in an 8-Hour Day?

In an **8-hour shift**, the actual time spent working is typically less than **8 hours** due to the inclusion of **break times**. The actual time worked in an **8-hour day** can be calculated as follows:

**Actual Time Worked = Total Shift Duration - Break Time**

An **8-hour shift** has a **1-hour break time**, the actual time worked would be:

Total Shift Duration: 8 hoursBreak Time: 1 hourActual Time Worked: 8 hours – 1 hour = 7 hours

In an **8-hour shift** with a **1-hour break**, the **actual time worked** is **7 hours**.

**More Time Tools**